5 tips για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια στο νέο κορωνοϊό COVID-19 - Nutricomfort
COVID 19 and nutrition

5 tips για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια στο νέο κορωνοϊό COVID-19

Ακούσαμε, ακούμε και θα ακούσουμε ακόμα πάρα πολλά για τον νέο κορωνοϊό!

Το κεφάλι μας έχει κουραστεί να ακούει όλη μέρα για νέα κρούσματα και θανάτους!

Λίγοι όμως έχουν ασχοληθεί με το τί είναι αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας πέρα από το να μείνουμε σπίτι που πλέον νομίζω έχει γίνει σύνθημα όλων μας.
Το σημερινό όπως και αρκετά από τα κείμενα που θα ακολουθήσουν θα εστιάσουν στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να θωρακίσουμε τους οργανισμούς μας.

Όλοι ευχόμαστε να μην κολλήσουμε αλλά το ενδεχόμενο να νοσήσουμε κι εμείς μελλοντικά είναι πλέον φανερό! Πώς λοιπόν μπορούμε να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για να περάσει μια πιθανή ¨κορωνο- ίωση¨ όσο το δυνατό πιο ελαφριά;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η νόσος εκδηλώνεται με συμπτωματολογία παρόμοια με αυτήν της κοινής γρίπης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός παραμένει στη μύτη και στο λαιμό.
Ο ιός γίνεται επικίνδυνος όταν φτάσει στους πνεύμονες.
Ένας στους έξι ασθενείς θα παρουσιάσει πιο σοβαρή συμπτωματολογία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Το κλειδί λοιπόν είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και την πνευμονική μας λειτουργία ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που χτυπήσει ο εχθρός!!!!

  1. Κόβουμε ή τουλάχιστον μειώνουμε το κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων πόσο μάλλον αν αυτοί βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο από την πιθανότητα έκθεσης στο συγκεκριμένο ιό . Δε θα σταθώ όμως παραπάνω στο συγκεκριμένο θέμα καθώς δεν εμπίπτει στους τομείς της διατροφής!

  1. Επιδιώκουμε έστω και μικρή μείωση του βάρους μας αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η παραμικρή απώλεια είναι χρήσιμη!

Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε : να διατηρήσουμε το φυσιολογικό βάρος μας ή να επιδιώξουμε έστω και μικρή μείωση αν κατατασσόμαστε μεταξύ των υπέρβαρων ή των παχύσαρκων.
Είναι γνωστό πώς τα περιττά κιλά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για όλα τα νοσήματα που σχετίζονται με την πνευμονική λειτουργία και άρα και με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετά από μόλυνση με τον COVID 19.

Εκπέμπω πραγματικά SOS και απευθύνομαι σ’ εσάς που έχετε κάποια παραπάνω κιλά, που ακούτε καθημερινά πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος αυτός ιός όταν φτάσει στους πνεύμονες και έχετε συνειδητοποιήσει πως το υπερβάλλον βάρος σας σίγουρα δεν είναι σύμμαχος σ΄ αυτή τη μάχη. Κι ενώ αυτές οι σκέψεις σας κάνουν και ανησυχείτε ταυτόχρονα έχετε πείσει τον εαυτό σας πως δεν προλαβαίνετε να χάσετε όλα αυτά τα κιλά που πρέπει για να αποκτήσετε κι εσείς φυσιολογικό βάρος.

Σας έχω ευχάριστα νέα!!!!  
Δε χρειάζεται να αποκτήσετε το τέλειο βάρος για να δείτε όφελος. Η παραμικρή απώλεια μπορεί να είναι χρήσιμη ενώ μια μείωση του βάρους της τάξης του 10% έχει σχετιστεί με σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας!  

Ξεκινήστε λοιπόν όχι αύριο αλλά σήμερα κιόλας την προσπάθεια, κάθε λεπτό μετράει!
Στην προσπάθεια αυτή καλύτερος σύμμαχός σας είναι ο διαιτολόγος , αλλά αν δεν είστε ακόμα έτοιμος σίγουρα τα παρακάτω άρθρα θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα:

– 3 tips για να φτιάξετε μόνοι σας το πρόγραμμα της εβδομάδας
– Βάλε τώρα τη …σωστή μερίδα στο πιάτο σου

  1. Ισορροπημένη Διατροφή

Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα και τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να είναι πλήρης σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας.

Ωστόσο τόσο γενικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο και ειδικά για την πνευμονική λειτουργία και τα τρόφιμα, τις βιταμίνες και τα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα θα ακολουθήσουν σχετικά άρθρα τις επόμενες ημέρες!

  1. Ενυδατωνόμαστε επαρκώς.

Η επαρκής κατανάλωση υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εξασφάλισε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ή κάποιο αφέψημα βοτάνων όπως το τσαί ή το χαμομήλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι και ένα μικρό κομμάτι τζίντερ για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου!

  1. Βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση!

Αν και ο εγκλεισμός μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων και στην ακόμα πιο έντονα καθιστική ζωή, εμείς πρέπει να αντισταθούμε!!!!!

Η άσκηση θα βοηθήσει την όποια προσπάθεια απώλειας βάρους ενώ παράλληλα να βελτιώσει την πνευμονική μας λειτουργία.

Η άσκηση πρέπει να είναι συστηματική, τουλάχιστον 3-5 φορές την εβδομάδα αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλης διάρκειας. Συνήθως 20-30 λεπτά άσκησης σε καθημερινή βάση είναι αρκετά για να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και να κάνουν τους πνεύμονες μας ¨ετοιμοπόλεμους¨ σε περίπτωση ανάγκης.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την υγεία των πνευμόνων προτείνει στα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) συνδυασμό ασκήσεων αναπνοής, streching, αερόβιων ασκήσεων καθώς και ασκήσεων ενδυνάμωσης. Μιας και δεν υπάρχουν ακόμα ειδικές οδηγίες για τον νέο κορωνοϊό η υιοθέτηση ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει ασκήσεις και για τις 4 κατηγορίες θα ήταν ωφέλιμες και στη δικιά μας περίπτωση!!!!


Θες να μάθεις να φτιάχνεις μόνος σου το πρόγραμμα της εβδομάδας;

Μάθε τώρα πως μπορείς να το κάνεις : 3 tips για να φτιάξετε μόνοι σας το πρόγραμμα της εβδομάδας

Κανένα σχόλιο

Δημοσίευσε ένα σχόλιο